Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Uniós minimálbér-irányelvet nyújtott be az Európai Bizottság

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Az EU minden 10. munkavállalója szegénységben él.

Az Európai Bizottság az európai minimálbérekre vonatkozó uniós irányelv-javaslatot terjesztett elő – idézi Ursula von der Leyen szavait a Portfolio.

Von der Leyen azt mondta, a koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban biztosított legyen a tisztességes megélhetés, és ebben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak.

A Bizottság szerint szükséges a méltányos minimálbér bevezetése, mert az EU-ban sokan vannak, akik dolgoznak, ám ezzel együtt is szegénynek számítanak (jövedelmük nem éri el a nemzetgazdasági medián 60%-át). A 2007-es 8,3%-ról a tavalyi évben 9,4%-ra emelkedett a “dolgozói szegénységben” élők aránya az összes foglalkoztatott közül. Vagyis, elméletileg a munka védheti meg leginkább az embereket a szegénységtől, azonban mostanra már az EU minden 10. munkavállalója szegénységben él.

Fontos hangsúlyozni, hogy a Bizottság nem egységes európai minimálbért szeretne, erről szó sincs, hanem azt, hogy minden tagállamban méltányos fizetéshez jussanak a minimálbéren élők.

Legnépszerűbb cikkeink