Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Nyitva maradt az űrszonda ajtaja, üresen jöhet vissza a messzi kisbolygóról

Létrehozva:

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A NASA még a vizsgálatokhoz szükséges 60 gramm mintát sem garantálja.

Szerda hajnalban az OSIRIS-REx nevű szonda évtizedes előkészület után elérte a 320 millió kilométerre lévő Bennu kisbolygót, és anyagmintát is szerzett – azonban úgy tűnik, túl sokat. A csütörtökön érkezett fényképeken ugyanis azt látni, hogy a túl sok kőzet miatt a szonda konténerének nem sikerült becsukni az ajtaját. Bár a NASA kutatói múlt hétig azon aggódtak, hogyan lehetne minél több mintát hazajuttatni a kisbolygóról, jelenleg a vizsgálatokhoz minimálisan szükséges 60 gramm sem garantált.

A mérnökök jelenleg tehetetlenek, igyekeznek a szondát minél hamarabb visszajuttatni a kapszulájába, hogy biztonságban hazajusson. Eredetileg a konténer pörgetésével akarták megmérni, hogy elegendő-e a minta, azonban erről most lemondtak, nehogy még több kőzet repüljön ki a tartóból. Emiatt nem lehet tudni, mennyi mintával tér vissza a szállítmány.

Az anyagminták 2023-ban fognak visszaérni a földre, hét évvel a start után. A 800 millió dolláros (átszámítva 250 milliárd forintos) misszió célja a Naprendszer építőköveinek a megismerése.

Japán jelenleg második szondájának visszatérését várja, ami tavaly decemberben vett mintát egy másik kisbolygóról.

Legnépszerűbb cikkeink