Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Tizedére esett vissza a tömegközlekedés Csehországban

Vámosi Ágoston

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Martin Divisek

Az egyetemeken és a középiskolákban már eddig is online oktatás volt. A válság több milliárdos kiesést okoz a szeszesital-termelőknek.

Csehországban leállt az ország tömegközlekedési vérkeringése, mivel az iskolák bezárása után nincs értelme járatni az üresen kongó vasúti szerelvényeket és autóbuszokat. A szeszesital-értékesítés halvány árnyéka önmagának – írja a napi.hu.

Csehországban a vasúti és autóbuszos szolgáltatásokat nyújtó vállalatok csökkentették a városok között közlekedő járataikat, miután olyan durván visszaesett az utazók száma, hogy sok járatot nem érdemes fenntartani – adta hírül a Radio Praha. A diákok, akik buszon vagy vonaton közlekedtek lakóhelyük és iskolájuk között, a középiskolákban és az egyetemeken bevezetett online oktatás miatt nem kelnek útra.

Erre rárakott egy nagy lapáttal, hogy a kormány döntése értelmében az általános iskolákat is bezárták. Emellett a turisták száma is jelentősen csökkent, ami tovább mérsékli a tömegközlekedés igénybevételét. A koronavírus-járvány tavaszi első hullámában hasonló intézkedéseket hoztak, aminek eredményeként a járatok száma a megszokott tizedére esett.

Eközben az előzetes becslésekből kiderült, hogy szeszes italok értékesítése 2020-ban várhatóan 35-40 százalékkal lesz kisebb az egy évvel korábbinál. Ez kétmilliárd korona (több mint 26 milliárd forint) kiesést okozhat a termelőknek – derül ki a cseh alkoholtermelők és importálók szövetségének adataiból. Az ok a vendéglői eladások visszaesése – az országban vendéglátóipar hozza a szeszesital-eladások felét. Emellett hiányzik a turisták és a külföldi vendégmunkások fogyasztása is, valamint rosszkor jött a januári jövedékiadó-emelés.

Legnépszerűbb cikkeink