Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Helikoptereket is lőttek le Hegyi-Karabahban

Létrehozva:

A szakadár Hegyi-Karabah hadserege lelőtte az azeri hadsereg három helikopterét – közölte csütörtökön sajtótájékoztatóján Arcrun Ovanniszján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője.

Egy másik minisztériumi illetékes arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy az egyik lelőtt helikoptert Azerbajdzsán Lele Tepe (Varazatumb magaslatok) körzetében érte találat, és a gép Irán területén zuhant le.

Iráni részről ezt egyelőre nem erősítették meg. Az azeri védelmi minisztérium azonban szinte azonnal reagált a jereváni bejelentésre, de egy helikopter és egy repülőgép lelövését tagadta. A minisztérium szóvivője, Vagif Dargahli azt mondta, hogy hazugság az örmény média által terjesztett hír, és az azeri légierőhöz tartozó összes hadieszköz működő- és harcképes állapotban van.

A jereváni védelmi tárca szóvivője, Arcrun Ovanniszján megerősítette, hogy csütörtök reggel nagy hevességgel újultak ki ismét a harcok, de az azeri erők minden támadása kudarcba fulladt, katonáikat meghátrálásra kényszerítették a karabahi örmény egységek. Hozzátette, az azeriek a vasárnap kezdődött harcokban 350-360 katonát veszítettek, illetve a három helikopteren kívül 15 páncélozott járművet, egy Szmercs típusú rakétasorozatvetőt és hat drónt is. A szóvivő elmondta azt is, hogy a Hegyi-Karabahban folyó harcok ellenére a helyzet viszonylag nyugodt Örményország és Azerbajdzsán államhatárán. A határsávban észlelték ugyan felderítő és csapásmérő drónok jelenlétét, de a helyzet nyugodt.

Zohrab Mnatszakanján örmény külügyminiszter a Sky News Arabia tévécsatornának nyilatkozva leszögezte, hogy az örmény fél nem fog egyoldalú engedményeket tenni a Hegyi-Karabahban kirobbant konfliktus ügyében. Örményország nem szab előzetes feltételeket a válság rendezéséhez, de egyértelművé teszi, hogy nincs alternatívája a békés megoldásnak. Azerbajdzsán ugyanakkor arra törekszik – tette hozzá -, hogy erővel oldja meg a kérdést, miközben egyoldalú engedményeket vár Örményországtól és Arcah Örmény Autonóm Területtől (az enkláve örmény neve).

Az azeri külügyminisztérium azt állította csütörtökön, hogy Örményország a Közel-Keletről érkezett zsoldosokat von be a harcokba Hegyi-Karabahban.

Hasonló vádak elhangzottak az elmúlt napokban Jerevánban is.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink