Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Meghalt Mafalda alkotója

Létrehozva:

A karikaturista teremtette meg a világra rácsodálkozó 7 éves kislány karakterét, és ez világhírűvé tette.

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Joaquín Salvador Lavado, művésznevén Quino, az egyik legismertebb és legkedveltebb argentin karikaturista, akinek Mafaldáról, a világ problémái iránt érdeklődő hatéves kislányról szóló képregényei meghódították a világ olvasóit, írja az MTI.

„Quino meghalt. Minden jó ember ebben az országban és szerte a világon gyászolni fogja őt” – írta a Twitteren Daniel Divinsky, a szerdán elhunyt alkotó korábbi szerkesztője.

Az elmúlt években egészségi problémákkal küzdő Quinóra szeretetteljesen emlékeznek az argentin politikai élet szereplői, akik rendszeresen célpontjai voltak a képregényíró csípős humorának.

Cristina Fernández de Kirchner, Argentína alelnöke, korábbi elnöke egy videót osztott meg a Twitteren, amelyben Quino sok sikert kívánt neki az ország vezetéséhez.

Quino „kimondott olyan dolgokat, amelyeket nem lehetett volna” – írta az alelnök, az argentin katonai diktatúra idején, az 1970-es és 1980-as években alkalmazott cenzúrára utalva.

A madridi Spanyol Királyi Akadémia a „felejthetetlen Mafalda megalkotójaként” méltatta Quinót, akinek „precízen megválogatott szavai az Atlanti-óceán mindkét felére eljutottak rajzai és különleges humorérzéke révén”.

A Mafalda-képregények főhőse egy hatéves kislány, Mafalda, aki utálja levest, viszont rendkívül foglalkoztatják a világ problémái. Az első képregény 1964-ben jelent meg, majd tíz éven át szövődött a humoros, sokszor ironikus és politikai célzásokkal teli történet.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink