Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A MOK elnöke a tervezett ellátások felfüggesztését kéri

Létrehozva:

A növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az egészségügyi ellátórendszerre.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula levelet küldött Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, amiben azt kéri, hogy az elektív (tervezett) ellátásokat függesszék fel – szúrta ki a hvg.hu.

Kincses szerint a növekvő koronavírusos esetszámok a megváltozott járványkezelési stratégiának is köszönhetően fokozott terhet raknak az egészségügyi ellátórendszerre. „Ennek következménye az elsővonalas védekezésben már észlelhető létszámhiány, és az ezt kezelni hivatott átvezénylések megindulása. Kollégáinktól folyamatosan kapunk jelzéseket a kapacitáshiányokról, kényszermegoldásokról” – írja.

A MOK vezetője azzal indokolta az elektív ellátás (ilyenek pl. az előre tervezett, de halasztható műtétek) felfüggesztését, mert

– intenzív és aneszteziológusi kapacitásokat (ember és gép) köt le;

fertőzésveszélyt jelent a betegek a számára;

– újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, és hozzájárul a járvány további terjedéséhez;

– mindez újabb egészségügyi dolgozókat kényszeríthet karanténba, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást.

Kincses azt még hozzátette, hogy nem a teljes elektív ellátás leállítását kérik, csupán a járványkórházakban, vagy azok koronavírus-ellátásban résztvevő telephelyén.

Hétfőre a járványról tájékoztató kormányzati honlap szerint az aktív koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 18 815-öt. Kórházban 693 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

Legnépszerűbb cikkeink