Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Várólisták: a dobogósnak majdnem hét évet kell várni egy térdműtétre

Létrehozva:

Hat év kilenc hónapot kell várni egy térdműtétre az egyik magyar kórházban. Az egészségügyi államtitkár elégedett a várólistákkal.

6 év 9 hónap a leghosszabb magyarországi várólista egy térdprotézis beültetésére – írja a Válasz Online. A portál szerint aki most szeretne Szombathelyen műtétre jelentkezni, az 2030 októberére kaphat időpontot. A listán a második Szekszárd, ahol 2027 decemberére lehet sorra kerülni, a harmadik pedig Veszprém, ott már 2027 októberében meglehet a műtét. Térdműtétre a Szent János Kórházban 2026 augusztusára, az Uzsoki Kórház és a Semmelweis Egyetem 2026 tavaszára-nyarára, a Honvéd 2025 közepére tud beteget fogadni azok közül az intézmények közül, amelyek szerepelnek az országos kimutatásban.

Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha a várólistánál előbb szeretnénk meggyógyulni

A lap egy két gyermekes édesanya történetén keresztül mutatja, hogy hogyan lehet hamarabb orvosi ellátást kapni. A 42 éves nőről  sportolás közben derült ki, hogy csípőprotézis beültetésére van szüksége. 2022 szeptemberében, egy héttel az események után kapott egy emailt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), hogy várólistára vették, és 2026 februárjában tudják megoperálni. A család úgy döntött, hogy  inkább kifizettek kétmillió-hétszázötvenezer forintot a műtétért, így november végén kapott egy csípőprotézist egy fővárosi magánklinikán.

Ahogy arról beszámoltunk, a szürkehályog- műtét 219 ezer és 850 forint között mozog, a térdprotézis-műtét 1 millió 490 ezer és 2 millió 310 ezer között kóstál, a csípőprotézis-műtét is 1 millió 490 ezer és 2 millió 310 ezer között mozog, a torokmandula-műtét árát 340 és 502 ezer forint között mérik, hasonlóan az orrmandula-műtéthez. Ezek az árak csupán a műtéteket foglalják magukba, a feltüntetett összegek egyedi igények esetén tovább emelkedhetnek, amellett, hogy az előzetes és utólagos vizsgálatok további pluszköltséget jelenthetnek. Egy-egy vizsgálat pedig 30-40 ezer forint között mozog.

Az egészségügyi államtitkár szerint nincs értelme várólistáról beszélni

Takács Péter a belügy egészségügyi államtitkára azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy „mára csupán három ilyen műtétcsoport van: a térdprotézis, a csípőprotézis, valamint a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétek. Az összes többi műtét esetében 60 nap alá süllyedt a várakozási idő, tehát nincs is igazán értelme várólistáról beszélni, viszont a transzparencia miatt a nyilvántartást továbbra is szeretnénk fenntartani”. Az államtitkár szerint például a szürkehályog műtéteknél az átlagos várakozási idő most 42-43 nap. Takács szerint a térdprotézisre átlagosan 200 napot kell várni. „Hazánkban a várakozási idők átlagosan megfeleződtek, ami európai viszonylatban is jónak mondható teljesítmény. Egyébként ez is azt mutatja, hogy a magyar állami egészségügyi ellátórendszer jól teljesít”– mondta. Az államtitkár szerint úgy fordulhat elő, hogy közel 7 évet kell várni egy térdműtétre, hogy a páciens hosszabb várakozás mellett is ragaszkodik az adott intézményhez vagy orvoshoz.

Január elején számoltunk be róla, a Nemzeti Népegészségügyi Központ az ország különböző egészségügyi intézményeinek, különböző osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentette be.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bambino Gesu/AFP)

Legnépszerűbb cikkeink