Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Zongoramuzsikára távolították el egy kisfiú daganatát

Létrehozva:

Műtét zongoraszóra / Fotó: wantedinrome.com

A zeneszerző-orvos szerint fájdalomcsökkentő hatása is van a speciális zenének.

A világon elsőként zongorajátékkal kísértek egy sebészi beavatkozást, egy kisfiú gerincvelő-daganatának eltávolítását Olaszországban.

Az észak-olaszországi Anconában a tízéves fiú kettős gerincvelő-daganatának négyórás műtétje alatt Emiliano Toso biológus-zeneszerző zongoráján 432 hertz frekvencián játszott, amely állítólag harmonizáló hatással van az emberi testre.

Toso 2013 óta szerez zenét ezen a frekvencián, mely az egészséges sejtanyagcserét támogatja. Az operáció előtt is játszott Toso a gyereknek, hogy csökkentse a fájdalmait.

„Szép a zenéje, de egy kicsit uncsi, én a heavy metalt szeretem” – mondta a fiú az anconai Salesi kórházban végrehajtott műtét után. A fiú anyja zongoratanárnő és már régóta érdeklődött Toso munkája iránt.

A műtétet Roberto Trignani idegsebész és 15 fős orvoscsapata végezte. A zongorát a műtőasztaltól két méterre állították fel.

„Az operáció harmonikusan és komplikációk nélkül zajlott. A fiú a beavatkozás során altatásban volt, de az enkefalográfiás jeleken felismerhető volt, hogy észleli a zenét” – mondta az orvos.

Legnépszerűbb cikkeink