Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Berágtak a francia polgármesterek Macron rapid szigorításai miatt

Létrehozva:

Párizs és Marseille népe egyre nehezebben viseli a vendéglátó helyek újabb korlátozását.

 

Heves tiltakozást váltott ki csütörtökön Franciaországban ellenzéki politikusok és városvezetők részéről, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány előző este újabb korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a nagyvárosokban.

A délkeleti Marseille-ben – ahol minden vendéglátóhelyet bezáratnak legalább a hónap végéig – a politikusok és a lakók részéről is általános az elégedetlenség, miután a második legnagyobb francia város a vidék megbüntetésként éli meg a kormány központi döntését.
„Dühös vagyok, mert nem volt semmilyen egyeztetés, és ez egyszerűen elfogadhatatlan. Miért ez a korlátozás, amikor a számok már elindultak pozitív irányba néhány nappal ezelőtt?” – tette fel a kérdést Michele Rubirola, az ellenzéki Zöldekhez tartozó polgármester a France Info hírrádióban. Hozzátette, hogy tíznapos felkészülési időt kér a kormánytól minden új korlátozást megelőzően.
Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda esti párizsi sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy minden mutató (napi esetszám, kórházi betegek és elhunytak száma) napok óta fokozatosan emelkedik országszerte. Marseille-en kívül a tengerentúli Guadeloupe szigetét is maximális riasztási övezetbe sorolta a kormány, tizenegy nagyvárosban, köztük a fővárosban pedig úgynevezett megerősített riasztási szintet léptetett életbe, amelynek értelmében a bároknak és kávéházaknak este 10 órakor be kell zárniuk, a sportklubok és az egyesületi tevékenységekre fenntartott helyiségek hétfőtől nem nyithatnak ki.
Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere csütörtökön „nehezen érthetőnek” nevezte a korlátozásokat, amelyekről vele nem egyeztetett a kormány. Elmondta, hogy ezért tiltakozott a miniszterelnöknél és a prefektúránál is.
A Párizst is magában foglaló Ile-de-France régió elnöke, a jobbközép Valérie Pécresse a Twitteren fejezte ki elégedetlenségét.
„A Covid-19-fertőzéssel szemben hatalmas önfegyelemre kérem az Ile-de-France-on élőket. De a kormányt is megkérem, tartsa tiszteletben a tényleges egyeztetést az önkormányzatokkal a már nagyon törékeny helyzetben lévő bárokat és éttermeket érintő döntéseket illetően” – írta a régióelnök.
A francia polgármesterek szövetségének jobboldali elnöke, Francois Baroin volt miniszter szerint a kormány az egyeztetés hiányával növeli a bizalmatlanságot, és ezért Jean Castex miniszterelnöktől azt kérte, hogy fogadja a szövetség delegációját a regionális válságkezelés részleteinek tisztázására.
Jordan Bardella, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés alelnöke „elképesztőnek” nevezte a France Info hírrádióban, hogy a kormány „ennyire durva” intézkedést foganatosított a vendéglátóipar ellen. Az ellenzéki politikus szerint „ha az emberek nem mehetnek étterembe, akkor otthon fognak bulizni, és nem valószínű, hogy így megfékezhető a járvány”.
A radikális baloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon szerint „Emmanuel Macron (államfő) újrakezdi: figyelmeztetés nélkül hoz ellentmondó és össze nem hangolt intézkedéseket”.
Az egészségügyi tárca eközben arra figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8. óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában.
A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen.
Miközben Marseille-ben már beteltek a koronavírusos betegeknek fenntartott intenzív ágyak, a párizsi közkórházak igazgatósága bejelentette, hogy a tervezett sebészeti beavatkozások húsz százalékát a jövő hét kezdetétől elhalasztják, miután egyre több Covid-19-beteg kerül lélegeztetőgépre a fővárosi intézményekben. A hónap eleji ötvenről szerda este 132-re nőtt az intenzív osztályon ápoltak száma Párizsban, ami becslések szerint a hónap végére 200-ra emelkedhet.

Legnépszerűbb cikkeink