Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

A sokszínűség érdekében változtatnak a BAFTA-díj szabályain

Létrehozva:

Átszervezi tagságát és változtat díjai odaítélésének szabályzatán a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA), miután egy felülvizsgálat megerősítette, hogy a jelöléseknél nem érvényesül a sokszínűség.

 

A BAFTA már januárban, amikor bejelentette 2020. évi díjainak jelöltjeit, ígéretet tett a változásra. Kiderült ugyanis, hogy immár hetedik éve egyetlen női rendező sem kapott jelölést a legjobb rendező díjára, és valamennyi jelölt a legjobb főszereplő és mellékszereplő kategóriában fehér volt.

„Akkor azt mondtuk, hogy mindent felül fogunk vizsgálni” – közölte csütörtökön Marc Samuelson, a BAFTA filmbizottságának az elnöke a változások bejelentésekor.

Az akadémia elhatározta, hogy ezer új tagot fog felvenni az alulreprezentált csoportokból jelenlegi 6700 fős, szavazati joggal bíró tagjai sorába.

Megváltoztatta a díjak odaítélésére vonatkozó szabályokat is, bevezetve egy „hosszú listás” fordulót a szavazásban még az előtt, hogy a végső jelölteket a díjakra kiválasztják.

A legjobb film kategóriában 15 filmet fognak kiválasztani az akadémia tagjai a hosszú listára, ezeket valamennyi akadémiai tagnak meg kell néznie, mielőtt szavaz a győztesről.

A legjobb rendező kategóriában a hosszú listára 20 rendező kerül fel – 10 férfi és 10 nő -, de a végső hat jelölt esetében nem lesz kötelező egyensúly a nemeket illetően.

A színészkategóriákban 15 fős lesz a hosszú lista és hatan válnak végső jelöltté a korábbi öt helyett.

„A többség úgy érezte, hogy nem kvótákat akarnak az emberek. A kultúra általános megváltoztatására van szükség az iparágban” – magyarázta Kate Lee, a felülvizsgálatot végző csoport vezetője.

Samuelson közölte, hogy a felmérés, amelyben több mint 400 embert kérdeztek meg az alureprezentált csoportokból, kínos tapasztalat volt. „Az emberek elmondták nekünk tapasztalataikat, amelyek igen borzasztóak volt” – tette hozzá.    `

Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia a hónap elején hozta nyilvánosságra új szabályait, amelyekkel sokszínűségét akarja elősegíteni.

Az amerikai filmakadémia is sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A bejelentett új szabályok a kamera előtt és mögött dolgozók sokszínűségének érvényesülését támogatják.

 

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink