Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

21 diák és 9 tanár koronavírusos egy budapesti iskolában 

Létrehozva:

A fővárosi Lauder Javne Iskola adományokból végeztetett el PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon, kétszáz mintavétel után harminc fertőzöttet találtak.

21 gyerek és 9 tanár koronavírustesztje lett pozitív a fővárosi Lauder Javne Iskolában, közölte a 24.hu megkeresésére Horányi Gábor igazgató.

Az iskola a szülőkkel együttműködésben létrehozta a Vissza az Iskolába alapot, ennek köszönhetően adományokból, közösségi finanszírozásban végeznek PCR-teszteket a gyerekeken és a pedagógusokon.

A lap megtudta, hogy a tanév kezdete előtt elvitték a gyerekeket kirándulni, majd meghatároztak veszélyeztetettségi szinteket, ami alapján jelentkezni lehetett a szűrésre. 82 embert teszteltek kezdésnek, közülük négynél azonosították a fertőzést.

“A tesztelések azóta is folyamatosak, összesen körülbelül kétszáz mintavételnél járunk. Eddig 21 diáknál és 9 tanárnál diagnosztizálták a vírust, illetve hárman vannak az adatbázisban, akik már átestek a betegségen. A gyerekek esetében a tünetek minimálisak, szignifikánsan nem különböznek egy nátha tüneteitől, a tanárok esetében viszont más a helyzet. Bár szerencsére nem szorulnak kórházi ellátásra, életkorukkal arányosan egyre rosszabbul érzik magukat – mondta az igazgató.

Az igazgató azt is elmondta, hogy, először nyolcadikos osztályosoknál mutatták ki a fertőzést, majd a tesztelésekből kiderült, hogy a gyerekek kétharmada és az osztályfőnök is fertőzött lett, de addigra már önkéntes karanténba vonultak. Szombaton jár le a két hét, ezért csütörtökön ismételten mintát vesznek tőlük, ha az negatív eredményt hoz, hétfőn visszatérhetnek a iskolába.

Horányi egy másik esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy egy tanár és az első osztályos lánya is fertőzött lett, ezért az osztályt hazaküldték, de mivel mindenkinek negatív lett a tesztje, folytatódhatott a tantermi oktatás.

A 17-19 évesek között is voltak fertőzöttek, de ott az osztálytársak nem kapták el a betegséget, így valószínűleg már korábban áteshettek a fertőzésen. 

Az igazgató elmondta, van kidolgozott protokolljuk arra vonatkozóan, milyen eseményekre hogyan reagálnak, az adományok révén pedig létrehoztak egy nagyon gyors szűrési rendszert.

“Két szintje van a védekezésnek, a szűrés és a maszkviselés. Ha a szűrés százszázalékos lenne, és el tudnánk érni, hogy fertőzött ne jöjjön iskolába, akkor nem kellene maszkot viselni. Ha a maszk típusú védekezés lenne százszázalékos, akkor nem kéne szűrnie az iskolának. De mivel egyik sem százszázalékos, így egyensúlyt kell kialakítani a kettő között. Ha otthon kellene mindenkinek maradnia, az katasztrófa lenne. A járványügyi szempontok mellett a legfontosabb az, hogy csökkentsük az emberek szorongását, és ebben a közösség jó partner” – mondta. Hozzátette, ha túl sok tanár betegedne meg, vagy túl sok osztály kerülne karanténhelyzetbe, akkor elképzelhető, hogy be kell csukniuk az iskolát, de ezt szeretnék elkerülni.

Legnépszerűbb cikkeink