Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Gazdaságfejlesztésre fordítják az ötven milliárd eurós uniós forrás jelentős részét

Létrehozva:

Forrás: ilolab / Shutterstock

2021–2027-es időszakra lesz ennyi pénze Magyarországnak. 

Ötven milliárd eurónyi forrás áll Magyarország rendelkezésére a 20212027 közötti európai uniós költségvetési időszakban. Ennek jelentős részét gazdaságfejlesztésre és innovációra, a magyarországi vállalkozások versenyképességének növelésére fordítják mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerdán Miskolcon.

György László kiemelte, hogy az eddigi uniós programozási időszakok közül a következő időszakban állhat Magyarország rendelkezésére a legnagyobb forrás.

A támogatásoknak azt a célt kell szolgálniuk, hogy a vállalkozások mind szervezetileg, mind technológiailag meg tudjanak újulni és növelni tudják a termelékenységüket, versenyképességüket – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy idén a gazdasági teljesítmény legfeljebb 5 százalékkal csökken, 7-9 százalék közötti GDP-arányos államháztartási hiány mellett, ami nemzetközi összehasonlításban jónak mondható. A koronavírus-járvány okozta válság ellenére azonban a magyar gazdaság középtávú kilátásai már bővülést jeleznek. A középtávú gazdasági prognózisok egyik alapja, hogy a mostani válság a 20072008-as recesszióval ellentétben nem strukturális, hanem bizalmi eredetű mondta.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervéről szólva elmondta: a veszélyhelyzeti intézkedések kihirdetése óta több mint 500 milliárd forint beruházás-ösztönző támogatásról döntöttek.

Az államtitkár szerint minden eszköz és megoldás rendelkezésre áll ahhoz, hogy ne kelljen a tavaszihoz hasonló módon lezárni a gazdaságot.

Csöbör Katalin, Miskolc országgyűlési képviselője (Fidesz) azt mondta: a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló uniós költségvetés egy helyreállítási tervet is tartalmaz. A gazdaság stabilizációja után rövidesen újra fejlődő pályára állhat az ország, Borsod pedig a fejlődés egyik motorja lehet. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink