Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Orbán Balázs: elkötelezetten patrióta fiatalokra van szüksége az országnak 

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Magyarország számára a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés, ezért kulcsfontosságú, hogy legyen egy speciális intézményrendszer, amely felkészíti a jövő politikai, gazdasági, kulturális elitjét – mondta Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Olyan tehetséges fiatalokra van szükség, akik „elkötelezetten patrióták”, ugyanakkor jól ismerik a körülöttük lévő világot és értik Magyarország helyzetét, beágyazódását a globalizálódó világba jelentette ki.

Orbán Balázs, aki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, közölte: az MCC az általános iskola felső tagozatán, a középiskolákban, a felsőoktatásban tanuló tehetségeknek és a diplomás fiatal felnőtteknek is ad képzést.

Elmondta, terveik szerint a 19 megyeszékhelyen és 16 másik magyarlakta városban is jelen lesz a Kárpát-medencében az MCC. Hozzátette, céljuk az, hogy mintegy 10 ezer fiatallal tudjanak foglalkozni, ami a jelenlegi szám mintegy négyszerese.

A legtehetségesebb magyar gyerekek ott vannak minden oktatási intézményben és nagyon sokféle képzési formában tanulnak indokolta a hálózat kibővítését.

Közölte, alapvetően támogatják a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormányzati terveket, ugyanakkor meggyőződésük, hogy az egyetemi rendszer átalakítása, megújítása és modernizációja mellett szükség van egy tehetséggondozási intézményrendszerre, amely „gyorsítópályát” kínál a legtehetségesebb hallgatóknak.

Emlékeztetett, az Országgyűlés idén döntött arról, hogy a 25 éve működő MCC lesz az egységes szakmai elvek mentén működő Kárpát-medencei tehetséggondozás bázisa. Az MCC nyáron közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult; ez azt jelenti, hogy függetlenné vált az államtól és az eredeti alapító családtól.

Közölte, az MCC új, komoly nemzetközi hírű, alapvetően patrióta, független szakmai stábjának feladata lesz az egyetemi képzések vezetése. Kitért arra is, hogy a gellérthegyi, Somlói úti épületeket is megújítják. A sajtónak kiosztott tájékoztató szerint az MCC budapesti központja addig a belvárosba költözik. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink