Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Falus Ferenc: e napokban nálunk terjed leggyorsabban a vírus

Létrehozva:

Újra életbe kellene lépnie a kijárási korlátozásoknak, legalábbis az egykori tisztifőorvos szerint. Falus Ferenc az ingyenes teszteket is szorgalmazza. 

Magyarország élre állt a vészes versenyben, alighanem e napokban nálunk terjed a leggyorsabban a koronavírus fertőzés – mondta a Népszavának Falus Ferenc egykori tisztifőorvos a legfrissebb magyar adatokról.

A rendkívüli növekedési ütem Falus szerint azt is mutatja, hogy a kormányzat nem lépett időben. Hagyták augusztusban elszabadulni a járványt azzal, hogy engedték a bulikat, a koncerteket, kerti partikat, a falunapokat, a gólyatáborokat, nagyobb esküvőket lebonyolítani – magyarázza a szakember. Hozzátette: most már nagyon nehéz lesz a fertőzés terjedését megfogni.

Az egykori tisztifőorvos szerint újra el kellene kezdeni sulykolni: „maradj otthon”, csak dolgozni lépj ki a lakásból. A 15 főnél nagyobb csoportok találkozását egyértelműen meg kellene tiltani, ezen kívül a kormánynak azonnal elérhetővé kellene tennie az ingyenes tesztelést.

Bár az elmúlt öt napban egyszer sem esett az új vizsgálatok száma hétezer alá, és vasárnap tízezret is megközelítette, ám ez a szakember szerint még mindig nem elég. Úgy véli, mielőbb újabb laborokat kellene bevonni és naponta legalább 15 ezer tesztet végezni.  

Legnépszerűbb cikkeink