Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Elárverezik Abraham Lincoln egy vérfoltos táviratba csomagolt hajtincsét

Létrehozva:

Elárverezik Abraham Lincoln egy vérpecsétes táviratba csomagolt hajtincsét egy New Hampshire-i árverésen szeptemberben.

A bostoni székhelyű RR Auctions aukciósház már megnyitotta a szeptember 12-i élő árverés előtti licitálást. A legalacsonyabb árat 10 ezer dollárban (2,9 millió forintban) állapították meg, de Mike Graff szóvivő elmondása szerint a végső ár akár 75 ezer dollárra (22,3 millió forintra) is rúghat.

    A mintegy öt centiméteres tömör tincset Lincoln holttestének vizsgálatakor vágták le, miután a 16. amerikai elnököt John Wilkes Booth lelőtte 1865. április 14-én a washingtoni Ford Színházban.

    A hajtincset a Lincoln testének halottszemléjén jelen lévő orvos, Lyman Beecher Todd – az elnök özvegyének unokatestvére – csavarta abba a sürgönybe, melyet előző este 11 órakor kapott asszisztensétől.

    A távirat alatt olvasható a Todd fia által írt magyarázat: „A fenti telegram néhány perccel azután érkezett Washingtonba, hogy Abraham Lincolt lelőtték. Másnap a halottszemlén, amikor egy hajtincset levágtak az elnök bal halántékának közeléből, azt dr. Toddnak adták. Ő nem találva más papírt a zsebében, a tincset, melyet vér vagy agyi folyadék szennyezett, ebbe a táviratba tekerte és ráírta ceruzával: A. Lincoln haja.”

    Az RR Auction kezeskedik a tincs és a papír eredetiségéért, amit részben Todd fia, James egy 1945-ben írt levelére alapoz. A levél szerint a tincs „azóta végig a családunk tulajdonában volt”. Az aukciósház közlése szerint 1999-ben adták el.

    Történészek szerint történelmi jelentőségű ereklyéről van szó, mivel megcáfolja azt az összeesküvés-elméletet, mely szerint Edwin Stanton akkori hadügyminiszter akarta megöletni Lincolt személyes és politikai ellentéteik miatt.

    Akkoriban néhányan azt állították, hogy Stanton elrendelte a katonai kommunikációs csatornák megszakítását, hogy a merénylő könnyen elmenekülhessen. A táviraton szereplő pecsétből azonban látható, hogy valójában működtek a katonai vonalak Lincoln megölésének éjszakáján.

    A távirat cáfolja a Lincoln megölését övező téves információkat és összeesküvés-elméleteket –mondta Graff. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink