Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Eddig 27 delfin pusztult el a mauritiusi partoknál

Létrehozva:

Éppen ott ahol egy zátonyra futott hajóból rengeteg olaj ömlött a tengerbe.

Már 27 delfin tetemét vetette partra a víz Mauritiusnál – erősítette meg csütörtökön Jasvin Sok Appadu, a tengerügyi minisztérium munkatársa.

A sziget délkeleti partjainál több mint egy hónapja egy zátonyra futott, japán tulajdonú hajóból ömlött olaj a tengerbe. Appadu elmondása szerint az elsődleges boncolási jelentések nem találtak arra utaló jelet, hogy köze lehet az állatok elpusztulásának a katasztrófához, de még a további vizsgálatok eredményeire várnak.

Környezetvédők megkérdőjelezték az elsődleges eredményeket. Sunil Dowarkasing független környezetvédelmi tanácsadó, a Greenpeace egykori tagja szerint a kormány el akarja tussolni az olajkatasztrófa hatásait. Úgy vélik, a delfinek halálát az olajfolt vagy a hajótest elsüllyesztése okozhatta.

„Átlátható, gyors és nyilvános vizsgálatot követelünk” – mondta Tal Harris, a Greenpeace szóvivője.

Appadu kifejtette, delfintetemeket elsősorban Pointe aux Feuilles és Deux Fréres parti menti városoknál találtak, a hajókatasztrófa helyétől több kilométerre északra.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légi felvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó üzemanyag és olaj egyre jobban szétterjedt. A hajó körül korábban sok hal és rák tetemét találták, de csak a napokban érkezett jelentés delfinek pusztulásáról. Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre lelje halálát.

A helyi hatóságok a múlt héten döntöttek úgy, hogy a kettétört hajó orrát vontatókkal kiviszik a nyílt óceánra, és hagyják elsüllyedni, a nagyobb, hátsó felét pedig lehúzzák a korallzátonyról, majd egy indiai kikötőbe vontatják, és próbálják megmenteni. Civil szervezetek, halászok és szakértők ellenezték a hajótest elsüllyesztését. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink