Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A szegény országok ingyen kapnak vakcinát Brüsszeltől

Létrehozva:

Az Európai Bizottság szerződést kötött az AstraZeneca gyógyszergyárral vírus elleni oltóanyag beszerzéséről.

Az Európai Bizottság a 27 uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről – közölte az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A szerződés lehetővé teszi, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, továbbá azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok adományként kaphassák meg. Előirányozza további 100 millió adag felvásárlását, amelyet a lakosság arányában osztanának el.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos elmondta: tárgyalásaik egyértelmű eredményt hoztak az EU polgárainak egészsége védelmében.

„Ha vakcina hatékonynak és biztonságosnak bizonyul a tesztelések folyamán, minden uniós tagállam részesülhet belőle” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy hamarosan további megállapodásokat kötnek más oltóanyaggyártó vállalatokkal.

Az AstraZeneca  tervezett oltóanyaga  a klinikai vizsgálatok második, illetve harmadik  fázisában van, az eddigi kísérletek ígéretes eredményekkel jártak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink