Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Putyin támogatottsága visszatért a járvány előtti szintre

Létrehozva:

Az orosz emberek egyharmada azért még mindig rühelli.

Párhuzamosan azzal, ahogy Oroszországban normalizálódik az élet a Covid-19-járvány fellángolását követően, 66 százalékra emelkedett Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága – közölte csütörtökön a Jurij Levada Független Elemzőközpont.

A járvány legsúlyosabb szakaszában, áprilisban történelmi mélypontra, 59 százalékra csökkent és májusban is csak 60 százalékon állt azoknak az oroszoknak a aránya, akik helyeselték Putyin elnöki tevékenységét. Januárban és februárban az államfő támogatottsága 68, illetve 69 százalékos volt.

Gyenyisz Volkov szociológus a népszerűségnövekedést a bizonytalanság elmúlásával és az állami támogatások kifizetésével magyarázta. Nem bocsátkozott találgatásba azzal kapcsolatban, hogy folytatódik-e a Putyin számára kedvező tendencia, úgy vélekedett, az elnök megítélése az elkövetkező hónapokban erősen függ majd a gazdaság állapotától.

Putyin tevékenységéről a megkérdezettek 33 százaléka volt negatív véleménnyel. Ez az arány az év folyamán meglehetősen stabilan tartotta magát. Február óta most először fordult elő először, hogy a megkérdezettek többsége úgy vélekedett, az ország jó irányban halad.

A Levada központ felmérése augusztus 20. és 26. között történt egy 1600 fős országos reprezentatív mintán. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink