Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ökológiai katasztrófát okoz a zátonyra futott japán teherhajó Mauritiuson

Létrehozva:

A zátonyra futott Wakashio és az óceánba ömlő olaj / Forrás: Hugo Clément @hugoclement / Twitter

Környezeti vészhelyzetet hirdetett Mauritius miniszterelnöke, a hajó üzemanyaga az óceánba ömlik, nehéz körülmények között folyik a mentés.

A panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjain, és a megrepedt üzemanyagtartályból csütörtök óta szivárog az olaj – írja az MTI. A L’Express című helyi újságban úszó olajfoltokról, elfeketedett strandokról és elpusztult tengeri élőlényekről készült fotók jelentek meg.

Forrás: Google Maps

A mauritiusi kormányfő péntek éjjel elmondta: Franciaországhoz fordulnak segítségért, mert az olajömlés veszélyezteti a körülbelül 1,3 millió lakosú, főként turizmusból élő szigetországot. Mauritius nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és szakértelemmel ahhoz, hogy megfeneklett hajókat segítsen újra vízre – indokolta döntését Jugnauth. A politikus hangsúlyozta: a rossz időjárás miatt eddig nem tudták elkezdeni a munkákat, és előreláthatólag a következő napokban sem javul a helyzet.

Emmanuel Macron francia elnök segítséget ígért Twitteren a mentésben.

No Title

Lorsque la biodiversité est en péril, il y a urgence d’agir. La France est là. Aux côtés du peuple mauricien. Vous pouvez compter sur notre soutien cher @PKJugnauth. Nous déployons dès à présent des équipes et du matériel depuis La Réunion. https://t.co/uxoNhAQWfS

A francia fennhatóság alá tartozó Réunion szigete Mauritius legközelebbi szomszédja, Franciaország pedig a szigetország legjelentősebb külföldi befektetője és egyik legnagyobb kereskedelmi partnere.

Kavy Ramano környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: ökológiai válság fenyegeti az országot.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint ezernyi fajt fenyeget pusztulás veszélye a Kék-öböl, Pointe d’Esny és Mahebourg vizeinél, ami súlyos következményekkel járna a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és az egészségre Mauritiuson.

A szennyeződés felfogása érdekében mintegy 400 merülőfalat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek, így a Kék-öböl tengeri park körül.

No Title

⚠️ Catastrophe écologique en cours à l’Île Maurice. Le MV Wakashio, un vraquier japonais transportant 200 tonnes de diesel et 3 800 tonnes de fuel, s’est échoué sur le récif le 26 juillet. Les autorités ont confirmé que du fuel s’échappe d’une fissure dans la coque. pic.twitter.com/jpn4tV8x2W

A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő, 300 méter hosszú hajó Kínából tartott Brazíliába, amikor Mauritiusnál megfeneklett. A történtek okát még vizsgálják, az ügyben nyomozást indítottak. A teherhajó 20 fős legénysége sértetlenül átvészelte a balesetet, és most karanténban van az Afrika keleti partjai mellett fekvő szigeten a koronavírus-járvány miatt.

A Nagashiki Shipping szombaton nyilatkozatban kért bocsánatot a helyiektől és az érintettektől az okozott problémákért. Fogadkozott, hogy mindent megtesz a tengerbe ömlött olaj eltávolításáért és a hajó biztonságba helyezéséért.

A környezeti katasztrófának már erősen látszanak a jelei az alábbi, francia nyelvű videóban:

2020-08-07 – Wakashio: Catastrophe Ecologique – Oil Spill at Rivière des Créoles – Ile Maurice

— — — — — — — — — Wakashio Oil Leak — — — — — — — — — . Folks this was the situation at Rivière des Créoles in the East of the Island to…

Legnépszerűbb cikkeink