Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Pusztulnak a delfinek Mauritiusnál

Létrehozva:

Környezetvédők szerint a delfinek halálát az óceánba szivárgó olajfolt vagy a hajótest elsüllyesztése okozhatta.

Több mint tucatnyi delfin tetemét találták meg Mauritius partjainál, ahol több mint egy hónapja egy zátonyra futott, japán tulajdonú hajóból ömlött olaj a tengerbe. A BBC News beszámolója szerint az eddig megtalált 13 delfin tetemét megvizsgálják a hatóságok, hogy megállapítsák a haláluk okát.

A panamai zászló alatt hajózó japán Wakashio teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a légifelvételek tanúsága szerint a belőle kifolyó dízel és olaj egyre jobban szétterjedt. A balesetet szenvedett hajó körül korábban sok hal és rák tetemét találták, de most érkezett jelentés először delfinek pusztulásáról. Nagyon ritka, hogy ennyi delfin egyszerre lelje halálát.

A delfinek tetemét a helybeliek találták meg. A lakosokat nagyon felháborította a szörnyű látvány – írta a brit hírportál.

Vassen Kauppaymuthoo oceanográfus elmondta, hogy a delfineknek olajszaga volt. Mint a helyi médiában kifejtette, szerinte tovább romolhat a helyzet.

Sunil Dowarkasing helyi környezetvédő szerint az olajfolt vagy a hajó elsüllyesztése okozta a delfinek pusztulását. Úgy vélte, az olaj kiömlése megzavarta a tengeri emlősök élőhelyét.

A Greenpeace afrikai szervezete arra figyelmeztetett, hogy a tenger szennyezettsége miatt tengeri állatfajok ezrei vannak veszélyben, és ez Mauritus gazdaságára, élelembiztonságára és közegészségügyi helyzetére is hatással van.

Legnépszerűbb cikkeink