Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Rendőröket küldene a szavazókhoz Trump, választási csalástól tart

Létrehozva:

Fotó: Leah Millis-Pool / Getty Images / AFP

Trump fél a választási csalástól, ezért rendőröket telepítene a szavazókörökbe. Ezt azonban több szinten is tiltják törvények.

Donald Trump attól fél, hogy a 2020-as elnökválasztást a demokraták megpróbálják manipulálni, ezért bedobta, hogy szövetségi ügynököket telepít a szavazóhelyiségekbe, hogy megelőzze a csalást, írja a voanews.com. De vajon megteheti-e ezt? Trump egy interjújában magabiztosan kijelentette, minden eszköze megvan, lényegében bármihez – „vannak sheriffjeink, rendőrjeink, remélhetőleg ügyészeink is lesznek, mindenki ott lesz”. Trump szerint a szavazási rendszer, különösen a postai szavazás, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik, alkalmas a csalásra, ezért szövetségi szinten kell figyelni annak működését.

A cikk kiemeli, hogy pártdelegált szavazóbiztosok tízezrei – ahogy nálunk is – hagyományosan beülnek a szavazókörökbe, és figyelik, hogy minden rendben zajlik-e.

De a rendőrök megjelenése a szavazókörökben nem megszokott, a szövetségi törvények kifejezetten tiltják fegyveresek, csapatok betelepítését a szavazókörökbe, és számos állam korlátozza megjelenésüket.

Egy alkotmányjogász kifejti a lapnak, hogy a Legfelsőbb Bíróság 1997-es határozata szerint a szövetségi állam, azaz a mindenkori elnök nem parancsolhat a helyi rendőri erőknek úgy, mintha szövetségiek lennének. Fegyveresek csak akkor léphetnek be szavazókörbe, ha az USA fegyveres ellenségeivel szemben kell fellépniük, vagy békét kell teremteniük, tehát igen szélsőséges esetekben. A fegyveresek szavazókörökbe telepítésének tilalmát több szakértő is elmondta korábban.

De volt-e példa ilyesmire egyáltalán? 1981-ben New Jerseyben a Republikánus Párt szolgálaton kívüli sheriffeket rendelt ki feketék és spanyolajkúak által lakott szavazókörökhöz, de a Demokraták perre vitték a dolgot, mert szerintük ez megfélemlítő hatású lépés volt, a közvélemény hatására vissza is léptek, és azóta kisebbségek által lakott területeken tilos fegyvereseket a szavazókörökhöz rendelni.

Az egyes államok szabályozása eltérő, Iowa megengedi, hogy rendőrök biztosítsák a rendet a választás napján a szavazókörökben, Florida és Pennsylvania viszont tiltja a jelenlétüket.

Legnépszerűbb cikkeink