Connect with us
Nemzeti konzultáció

Nagyvilág

Franciaországban bujkálhat a népirtás gyanúsítottja

Létrehozva:

Ruandában nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki szerdán az országban 1994-ben történt népirtás egyik gyanúsítottja, Aloys Ntiwiragabo ellen.

A ruandai főügyész, Aimable Havugiyaremye újságíróknak francia médiaértesülésekre hivatkozva azt mondta, Aloys Ntiwiragabo vélhetően Franciaországban tartózkodik.

“Lefolytattuk a nyomozást az ügyében, és együttműködünk a háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűnök kivizsgálásával megbízott francia hatóságokkal” – tette hozzá Havugiyaremye.

Ntiwiragabo, aki a népirtás idején Ruanda katonai hírszerzését vezette, a vád szerint egy tizenegy emberből álló, a tuszik lemészárlására alakult félkatonai egység tagja volt. Azzal is gyanúsítják, hogy 2002-ben több társával újabb listát állított össze a kivégzendő tuszikról és ruandai ellenzékiekről.

Franciaországban júliusban indult Ntiwiragabo ellen vizsgálat emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával, a Mediapart című weboldalon megjelent hírt követően, amely szerint Ntiwiragabo Orléans városában él.

Egy párizsi bíróság már 2012-ben beidézte Ntiwiragabót, hogy tanúként kihallgassa a ruandai népirtás ügyében, de Uganda azt közölte, hogy Ntiwiragabo egy másik afrikai országba menekült.

Az 1994-es ruandai népirtásban száz nap leforgása alatt mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink