Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ruanda szerint Franciaország nem bűnös

Létrehozva:

A ruandai népirtás áldozatainak ruhái egy frissen feltárt tömegsírnál, a ruandai főváros, Kigali környékén 2019. április 7-én. Huszonöt éve, 1994. április 6-án kezdődött a második világháború utáni egyik legsúlyosabb népirtás Ruandában, ahol körülbelül száz nap alatt hutu szélsőségesek mintegy 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert mészároltak le. Fotó: MTI / EPA / Kurokava Dai

Nem felelősek az 1994-es ruandai népirtásért.

Új politikai teret nyit a közös jövő felé vezető úton a Franciaországnak az 1994-es ruandai népirtásban való felelősségéről készített ruandai jelentés, amelynek az afrikai ország kormánya Ruanda kizárta Párizs bűnrészességét.

Franciaország örömét fejezte ki amiatt is, hogy a ruandai hatóságok kizárják a jogi lépéseket, amit Vicent Biruta ruandai külügyminiszter közölt a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában – hangsúlyozta az Élysée-palota, azaz a francia köztársasági elnöki hivatal.

A ruandai kormány által egy amerikai ügyvédi irodánál megrendelt, úgynevezett Muse-jelentés rámutat, hogy „Franciaország lehetővé tette a népirtást, amelyet előre lehetett látni”. Ennek ellenére a ruandai külügyminiszter kijelentette: „úgy gondolom, hogy Franciaország nem vett részt a népirtás megtervezésében, és a franciák nem vettek részt a mészárlásokban és a túlkapásokban”. Egyben biztosított arról, hogy a ruandai kormány nem viszi a kérdést bíróság elé.

A ruandai diplomácia vezetője úgy vélte, hogy a jelentés megjelenése hozzájárul Franciaország és Ruanda megbékéléséhez. A francia történészek által korábban kiadott kutatásban arra jutottak, hogy „súlyos és nyomasztó” felelőssége van Párizsnak a tragédiában.

A Ruanda által 2017-ben megrendelt, 600 oldalas jelentés szerint Franciaország „nélkülözhetetlen kollaboránsa” volt a hutu rezsimnek, amely az ENSZ adatai szerint körülbelül három hónap alatt több mint 800 ezer  – túlnyomó többségükben a tuszi kisebbséghez tartozó – ember szervezett lemészárlását vezényelte le.

A Muse-jelentés ugyanakkor elvetette azt az elgondolást, hogy Párizs „vak” lett volna a készülő népirtással szemben, amire az Emmanuel Macron francia elnök által felállított, Vincent Duclert történész vezette bizottság következtetett. A Duclert-jelentés kiemelte Francois Mitterrand akkori szocialista államfő és vezérkari főnöke felelősségét abban, hogy annak idején folyamatosan figyelmen kívül hagyták a népirtás kirobbanásának veszélyére intő jeleket.

„Bár ez a két jelentés nem egyforma következtetésekre jutott, megvan bennük a dolgok megváltoztatásához és egy új politikai tér megnyitásához szükséges közös pont” – olvasható a francia elnöki hivatal hétfői reagálásában.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink