Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Banglades egy szigetre költözteti a rohingja menekülteket, akár akarják, akár nem

Létrehozva:

Elüldözött rohingják / Fotó : Wikipedia

Emberjogi szervezetek tiltakozása ellenére pénteken megérkezett rohingja menekültek egy csaknem 1700 fos csoportja a bangladesi Bhásán Csar szigetére a szárazföldön található bangladesi menekült táborokból, amelyekben a muszlim kisebbség több mint 700 ezer tagja tartózkodik jelenleg.

Mohammad Samszuddoha, a kormány menekültügyi megbízottjának helyettese az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a menekültek pénteken a bangladesi haditengerészet által bérelt mintegy 20 hajón elhagyták a délkelet-bangladesi Csittagong kikötővárost Bhásán Csar felé.

Mámun Csoudhuri, a bangladesi haditengerészet parancsnoka később megerősítette, hogy a menekültek megérkeztek.

A bangladesi külügyminisztérium – a kezdeti nagy titkolózás után – közleményben védte meg az intézkedést, amelynek értelmében Bhásán Csar szigetére mintegy 100 ezer rohingja menekültet szállítanak több szakaszban arra hivatkozva, hogy az indokolt „a táborok rendkívüli túlzsúfoltsága miatt”. Az áthelyezés „kötelező a táborok tehermentesítése”, valamint „a romló biztonsági helyzet miatt”, amelynek oka a régóta ott tartózkodó emberek frusztrációja az elhúzódó folyamat miatt – jelezte a tárca, amely afelől biztosított, hogy a szigeten a menekültek befogadásához szükséges összes intézmény rendelkezésre áll. A 71-es csatorna nevű helyi televíziós csatornának egy rohingja közösségi vezető azt mondta, hogy önkéntes alapon mennek, mert nem érzik magukat biztonságban a táborokban.

Segélyszervezetek munkatársai ezzel szemben csütörtökön azt közölték, hogy többeket kényszerítettek a több ezer rohingja menekültből arra, hogy a szigetre költözzenek, dacára a dakkai kormány ígéreteinek, miszerint senkivel szemben sem fognak kényszert alkalmazni. A segélyszervezetek munkatársai szerint a kormányzati tisztségviselők fenyegetésekkel és előnyök ígéretével próbálják rábírni az embereket a költözésre.

A rohingják teszik ki a világ legnagyobb hontalan közösségét. A buddhista többségű Mianmarból több mint 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a hadsereg 2017 augusztusában tisztogató műveletbe kezdett azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a „népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették. A mianmari kormány tagadta, hogy a biztonsági erők tömeges nemi erőszakokat és gyilkosságokat követtek el, illetve lakóházak ezreit gyújtották fel.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink