Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Macron: az európaiak szolidárisak egymással

Létrehozva:

Emmanuel Macron szerint Recep Tayyip Erdogan „a nacionalizmust és az iszlamizmust vegyítve terjeszkedő politikát folytat”.

„Európának helyesen kell látnia a dolgokat, és határozottan fellépnie, ha szükséges. Nem akarom, hogy elmérgesedjenek a dolgok, de nem hiszek a gyámoltalan diplomáciában sem. Megüzentük, hogy az európaiak szolidárisak egymással” – jelentette ki Macron, aki kedden fogadja Angela Merkelt a francia elnökök nyári rezidenciáján, a Brégancon-erődben.

Erdogan „kalózkodásnak” nevezte szerdán, hogy egyes országok ellenzik a földgáz utáni újbóli török kutatásokat a Földközi-tenger keleti medencéjében.

Ankara augusztus elején jelentette be, hogy felfüggeszti a kutatásokat, amíg be nem fejeződnek a tengerjogi tárgyalások Athénnal. Erdogan elárulta, hogy Angela Merkel kérésére egyezett bele a kutatófúrások felfüggesztésébe, elősegítendő a török-görög tárgyalásokat.

Görögország és Egyiptom azonban augusztus 6-án tengerjogi megállapodást kötött, amit Erdogan úgy értékelt, hogy Athén nem tartotta be az ígéreteit. A Görögországgal való szolidaritás jeleként Franciaország ekkor megerősítette katonai jelenlétét a térségben. Ez viszont ingerültséget váltott ki Berlinből, noha Párizs azt állítja, hogy a francia-német súrlódás nem súlyos. Washington is kifejezte aggodalmát a francia katonai fellépés miatt.

Erdogan jelezte, hogy kész a tárgyalásra, és várja a javaslatokat a feszültség csökkentése érdekében. Macron az interjúban kijelentette, hogy Franciaország földközi-tengeri hatalom, és elismerte, hogy felemás a viszonya Törökországgal.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink