Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Visszaállítja az EU a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat

Létrehozva:

Videokonferenciát tartottak a tagállami vezetők, minden tagállam beleegyezett a szankciók visszaállításába.

Jóváhagyták a tagállamok vezetői az Európai Unió külügyminisztereinek pénteki döntését. A miniszterek abban egyeztek meg, hogy vissza kell állítani a Fehéroroszországgal szemben 2016-ban feloldott szankciókat. Az elnökök és miniszterelnökök szerda délutáni videokonferenciája után Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót.

A megegyezés órákkal azután történt, hogy a fehérorosz utcákon ismét megjelentek a rohamrendőrök, és elkezdték letartóztatni a tüntetőket. Lukasenka szerdán rendelte el a belügyminisztériumtól a tüntetések visszafojtását, és a határőrséget is arra kérte, erősítsék meg az ország védelmét.

„Az üzenet világos: az erőszakot meg kell állítani. A fehérorosz vezetésnek tükröznie kell a nép akaratát” – írta Charles Michel a Twitteren.

Lukasenka  korábban többször is azt állította, hogy a tüntetések egy, a hatalma ellen szőtt külföldi összeesküvés részei. Az elnök eddig minden tárgyalást elutasított az ellenzékkel. „Lukasenka kétségbeesetten keresi a kiutat, de nem az országa, hanem saját maga számára” – mondta Linas Linkevičius, litván külügyminiszter.

Legnépszerűbb cikkeink