Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A megkínzottak sikolyaitól volt hangos a minszki éjszaka

Létrehozva:

Ütötték, verték, térdepeltették, levetkőztették, megerőszakolással fenyegették a letartóztatott tüntetőket, akiket vécére se engedtek ki. Egy rendőralezredes szerint félelemből: nekik azt mondták, az ellenzék minden rendőrt felakasztat, ha hatalomra kerül.

Nem az volt a legrosszabb, amit láttam, hanem amit hallottam – mondta Artyom Vazenkov, aki több napig tartottak fogva a minszki rendőrségen, Okrestyina fogva tartási központjában.

„Éjszaka az ablakon keresztül hallhattuk az emberek üvöltését és sikoltozását” – írta le élményeit az orosz választási megfigyelő a Szabad Európa Rádiónak, miután visszatért Moszkvába.

Belaruszban az elnökválasztási csalás ellen tiltakozók közül kb. 7000 embert tartóztattak le. Többségüket már elengedték, de még mindig százak vannak börtönben.

Vazenkovot magát is a zavargások szervezésével gyanúsították, de már elengedték. Az aktivista, aki az orosz Nyílt Társadalom nevű szervezettől ment Minszkbe választási megfigyelőnek, azt mondta, nem adtak nekik inni, és csak úgy, ok nélkül ütötték őket.

Nem engedték őket vécére, homlokukkal a padlón kellett térdepelniük, kettős rendőrsorfal között átmenve kapták az ütéseket, a legdurvább pedig az volt, hogy egyeseket a hátuk mögött összebilincselt kezüknél fogva emeltek fel – a diszlokáció garantált.

Az Amnesty International és a helyi emberi jogi csoportok összegyűjtötték a belarusz tüntetők beszámolóit, akik leírják, hogy kínozták és bántalmaztak őket a fogdán: meztelenre vetkőztették, verték és a nemi erőszakkal fenyegették őket.

Az AI szerint Fehéroroszországban a fogvatartási központok „kínzókamarákká” váltak.

Egy lidai magas rangú rendőr elítélte a „kegyetlenséget és brutalitást”, amelyet a biztonsági erők fejtettek ki a tüntetői ellen. A Tut.by független hírportálra feltett videójában Jurij Maknah alezredes azt mondta, hogy a rendőrség félelemből lépett fel ilyen brutálisan. Azt mondták nekik, hogy ha az ellenzék kerül hatalomra, rajtuk torolja meg az eddigi elnyomást: minden rendőrt felakasztanak az útszéli fákra.

A brutalitás miatt a rendőrök tömegével hagyták ott a szervezetet: a Maknah vezette lídai kapitányságon plédául 13-an mondtak fel. (RFE)

Legnépszerűbb cikkeink