Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Román nyelvű könyv jelent meg a székelyek történetéről

Létrehozva:

A székelyek rövid története (O scurta istorie a secuilor) címmel jelent meg román nyelvű könyv a bukaresti Curtea Veche Kiadó gondozásában, a kötet szerzője Hermann Gusztáv Mihály székelyudvarhelyi történész.

Ez az első olyan román közönségnek íródott könyv a székelyek történelméről, amelyet magyar történész írt, és bekerült a román könyvkereskedelembe.

„Arra törekedtem, hogy olyan székelység történelmet írjak románul, hogy a román olvasó lehetőleg ne vágja a falhoz az első oldal után, hogy ez megint hazugság és megint az ellenségünkről szól. Ugyanakkor megpróbáltam kimondani olyan dolgokat is, amelyek történelmi tények, és amelyekről a román történetírás nem beszél, vagy esetenként másképpen beszél” – mondta Hermann Gusztáv Mihály, aki szerint a román olvasó végre megbízható forrásból tájékozódhat anyanyelvén a székelyekről.

Némethi Barna, a Curtea Veche ügyvezető igazgatója elmondta: fontosnak tartották, hogy mítosztalanítsák a székelység történelmét, amelyet a román közéletben néha mítoszok, túlzások öveznek. “Ez a könyv eléggé tömör ahhoz, hogy segítsen a mítosztalanítás népszerűsítésében” – mondta.

Némethi elmondta: a könyv nem állít fel új hipotézist, hanem megpróbálja szakmaisággal ismertetni a régészeti kutatások eredményeit és a különböző történelmi dokumentumokat. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink