Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Norvégia kiutasított egy orosz diplomatát kémkedés gyanúja miatt

Létrehozva:

Norvégia kiutasított szerdán egy orosz diplomatát a megbízatásával összeegyeztethetetlen tevékenység miatt, ami mögött a sajtó kémkedési ügyet gyanít.

„Ma tájékoztattuk az orosz nagykövetet arról, hogy az egyik beosztottja nem kívánatos személy Norvégiában, és felkértük az illetőt, hogy hagyja el az országot. Ez azért történt, mert a szóban forgó személy olyan tevékenységet folytatott, amely nem egyeztethető össze a megbízatásával és diplomáciai státusával” – közölte a külügyminisztérium.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a kiutasított diplomata az orosz hírszerzés tisztje-e, akiről a hatóságok azt közölték, hogy egy kémgyanús személlyel találkozott egy étteremben, amikor azt szombaton letartóztatták. A diplomata a nagykövetség kereskedelmi részlegén dolgozott.

A gyanúsítottat hivatalosan nem nevezték meg, de az NRK norvég adó úgy tudja, hogy egy Harsharn Singh Tathgar nevű személy, akiről a munkaadója azt mondta, hogy egy 3D-s nyomtatási programon dolgozott, de nem foglalkozott a védelmi iparban vagy állami ügynökségeknél folyó munkálatokkal.

Norvégia legutóbbi, orosz vonatkozású kémügye az volt, hogy Oroszországban letartóztattak és elítéltek egy norvég vámellenőrt, és azzal vádolták meg, hogy az orosz atom-tengeralattjárókról gyűjtött adatokat. Frode Berget elítélése után nem sokkal egy kémcsere keretében elengedték. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink