Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Norvégiához csatlakozna a skóciai Orkney-szigetek

Létrehozva:

Az Orkney-szigetek elhagyhatják az Egyesült Királyságot, és Norvégia önigazgatási területévé válhatnak, miután a szigetek tanácsa úgy döntött, hogy megvizsgálják az „alternatív kormányzási formákat”.

Az Orkney-szigetek 1472-ig norvég és dán ellenőrzés alatt álltak, amikor a szigeteket Skóciának adták mint biztosítékot Margit dán király hozományáért. „Sokkal hosszabb ideig voltunk a norvég királyság részei, mint az Egyesült Királyságé” – mondta James Stockan, az Orkney-szigetek tanácsának vezetője, aki indítványt nyújtott be, hogy vizsgálják meg az „északi kapcsolatokat”, azaz egy lehetséges csatlakozást Norvégiához, ugyanakkor azt is megnézik, milyen más kormányzási struktúrák léteznek az Egyesült Királyság más szigetein, mint Guernsey, Jersey és a Man-sziget esetében – írja a 444.

Stockan szerint Orkney-t az edinburgh-i és londoni kormányok „szörnyen cserben hagyták”, mivel az egy főre jutó támogatás kevesebb, mint amennyit más, az Egyesült Királysághoz tartozó szigetek kapnak. Stockan indítványát kedden tárgyalja a tanács.

(Kiemelt képünkön: Mainland sziklás partja Yesnaby kastéllyal, egy tengeri halom, Mainland, Orkney-szigetek, Skócia, Egyesült Királyság, Európa. Fotó: Patrick Dieudonne / Robert Harding Premium / robertharding via AFP. Kép a cikkben: Skara Brae 5000 éves falu feltárt lelőhelye)

Legnépszerűbb cikkeink