Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

77 milliárd forintot bukott Magyarország

Létrehozva:

Az Orbán-kormány bele akart szólni, hogy a norvégok miként osszák fel a magyar civil szervezeteknek szánt támogatásukat. Ez lett az eredménye: „Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai” – erősítette meg az oslói külügyminisztérium.

Nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett a Norvég Alap 77 milliárd forintnyi támogatása. A norvég külügyminisztérium ugyanis lezártnak tekinti a Norvég Alap ügyét, és nem folyósítják a támogatást. A döntés dominóként hozhat hátrányba rengeteg civil szervezetet – írta meg a Népszava Norvég Külügyminisztériumra hivatkozva.

A lap emlékeztet: az alapból rengeteg magyar civil szervezet kapott volna támogatást, a norvégok határozott döntése azonban komoly hátrányt szülhet többek között a Tempus Közalapítványnak, amely nem csak külföldi felsőoktatási ösztöndíjakat finanszíroz, hanem hátrányos helyzetű diákoknak, roma tanulóknak is támogatást nyújt; szintén innen jutott forrás a a Máltai Szeretetszolgálat mobil szűrőbuszára, de ugyanígy nem kaphatnak pénzt innovációra többek között a kis-, és közepes vállalatok sem.

A vita a norvégok és a magyarok között évek óta fennált, mert az Orbán-kormány beleszólást akart az egyébként független pénzelosztásba, így elérve, hogy Soros-féle civil szervezetek ne jussanak külföldi, jelen esetben norvég támogatáshoz. Orbán az ügy érdekében még Donald Trump akkori amerikai elnököt is rá szerette volna venni 2019-ben, hogy nyomást gyakoroljon a norvégokra. Azonban ez a jelek szerint nem sikerült.

A Miniszterelnökség még a múlt pénteken is azt írta a Népszava kérdésére válaszul, hogy „a magyar fél javaslatot tett új határidő kitűzésével az egyeztetések folytatására”. Ugyanezen a napon Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára egy interjúban azt mondta hogy, „egyedül a norvégokon múlik”, lesz-e megállapodás. Nem lett.

ph

(Kiemelt kép: OLIVIER MATTHYS – POOL-AFP VIA EUROPRESS)

Legnépszerűbb cikkeink