Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Háromhavi csúcsra emelkedett az új fertőzések száma Németországban

Létrehozva:

Május eleje óta a legmagasabbra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzések napi száma Németországban szerdán közölt hivatalos adatok szerint.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az utóbbi 24 órában 1510 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Ez a legmagasabb szám május 1-je óta, amikor 1639 fertőzést regisztráltak.

Az igazolt fertőzések száma így 226 914-re emelkedett. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma héttel nőtt, 9243-ra.

A napi új fertőzések száma április elején tetőzött, a 6000 körüli szinten, majd július végéig süllyedt, nagyjából az 500-as szintig. Az utóbbi három héten kibontakozott gyors és nagymértékű emelkedés legfőképpen a külföldi utakon, nyaralásokon történt fertőzéseknek tulajdonítható. Az RKI adatai szerint az utóbbi napokban regisztrált esetek nagyjából 40 százaléka vezethető vissza külföldön történt fertőzésre. További fontos tényező, hogy számos nagyobb belföldi összejövetelen, ünnepségen nem ügyelnek kellőképpen az óvintézkedések – maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás – betartására.

Az esetek számának emelkedése egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert, ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartásában szereplő 1224 klinika közül a szerdai adatok szerint 810-ben vannak szabad intenzív ágyak. Ez leginkább annak tulajdonítható, hogy a vírus a járvány legelső szakaszához hasonlóan ismét főleg a fiatalok körében terjed. Az RKI adatai szerint főleg a 15-34 és az 5-14 éves korosztályban emelkedik a fertőzöttek száma, a legidősebbek, 80 éven felüliek körében pedig stagnál.

A szövetségi kormány szerint egyelőre nincs szükség szigorításokra, de a járványügyi korlátozások további lazítására sincs lehetőség. A fertőzésszám növekedésének megfékezéséhez a legfontosabb a hónapok óta érvényes alapszabályok, különösen a járványügyileg kockázatos területekről hazatérőkre vonatkozó kéthetes karanténkötelezettség maradéktalan betartása. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink