Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Orvosi kamara: csökken a lakosság szabálykövetése

Létrehozva:

Aggódó közleményt fogalmazott meg a szakmai szervezet, amiért sokan feleslegesnek tartják a korlátozások fenntartását, sokan a vírus létét is vitatják.

A szomszédainknál tapasztalthoz képest jó járványügyi helyzet egyre többekben kelt hamis biztonságérzetet. Csökken a lakosság kezdetben példás szabálykövetése, sokan feleslegesnek tartják a korlátozások fenntartását és nő azoknak a száma, akik a vírus veszélyességét – vagy egyáltalán a létét –, az ebből fakadó kockázatot és a védekezési intézkedések szükségességét vitatják, beleértve a majdani védőoltás fontosságát is – sorolja meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Tudjuk, hogy világszinten az elmúlt napokban többször csúcsot döntött az új fertőzöttek száma, és a környező országokban is romlik a helyzet. Azt is tudnunk kell, hogy az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Olaszországban vagy Svédországban lakosságarányosan közel tízszer annyi halálos áldozata volt a járványnak, mint Magyarországon. – húzzák alá. A koronavírus nem múlt el, és a szakemberek komoly esélyt adnak a második hullám érkezésének. Mindez felértékeli az orvosok szerepét a lakosság szemléletének alakításában, ezért a MOK mosz leszögezi – az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásával, és a jelenlegi tudományos ismeretekkel összhangban -, hogy az etikus és felelősségteljes orvosi magatartással összeegyeztethetetlen a vírus okozta kockázat tagadása, az egyéni védekezés jelentőségének alábecsülése és az oltásellenesség is.

 

Legnépszerűbb cikkeink