Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Több mint 40 milliárd euró támogatást kapott Magyarország

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A közös hitelfelvétel viszont lökést adhat a populizmusnak Nyugat-Európában.

Hosszú tárgyalássorozat után sikerült megegyezni a NextGenerationEU-ról, vagyis a koronavírus-járvány okozta válság utáni uniós mentőcsomagról. Magyarország hétéves költségvetésének egyenlege végül közel 30 milliárd euró lett: 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapunk, a befizetési kötelezettségünket pedig 11 milliárd euróban állapították meg. Ezek mellett Magyarország kapott egy 10 milliárd eurós hitelfelvételi lehetőséget is – írja a Figyelő legfrissebb száma.

A közel 30 milliárd euró hét évre leosztva azt jelenti, hogy a nemzeti jövedelmet (GNI) 2,8 százalékkal toldja meg az uniós segítség. Ez a hatodik legnagyobb összeg, és Litvánia kivételével csak olyan országok előznek meg minket, ahol a nemzeti jövedelem a magyar GNI összege alatt van. A kohéziós alapból a nemzeti össztermékünk (GDP) 1,8 százalékának megfelelő forráshoz juthatunk, ezzel a harmadik legjobban jártunk az Unióban Bulgária és Horvátország után.

Az elemzők véleménye ellentmondásos az uniós mentőcsomaggal kapcsolatban. A Morgan Stanley elemzői szerint a közös hitelfelvétel miatt erősödhet a populizmus Németországban és Hollandiában, ugyanis leginkább ők veszik ki a részüket a hitelek törlesztéséből. Ez azért lehet érdekes, mert Hollandiában fél év múlva választásokat tartanak, és Németországban is 2021-ben lesznek az általános választások. Constantine Fraser, a TS Lombard európai szakértője szerint viszont a közös hitel javíthatja az EU megítélését Olaszországban, ahol évek óta elégedetlenek az emberek a tagsággal.

Legnépszerűbb cikkeink