Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A szaglás elvesztésének kutatása lehet a kezelések alapja

Létrehozva:

Amerikai tudósok rájöttek, mi okozza a szaglás elvesztését.

Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek esetenként szaglásvesztést tapasztalnak, melynek kutatása új kezelések kifejlesztésének alapjául szolgálhat.

Amerikai tudósok úgy vélik, rájöttek, mi okozza a szagláskészség elvesztését, ennek alapján újfajta kezelési módszert dolgozhatnak ki a fertőzöttek gyógyítására. Az amerikai baltimore-i Johns Hopkins Egyetemi Kórház szakértői eredményeikről a European Respiratory Journal szaklapban számoltak be.

A kutatásban 23 pácienstől orron végzett operációk során vett szövetmintákat elemeztek. A koronavírussal nem fertőződött pácienseket például tumor vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt műtötték.

A fertőzöttektől vett mintákban szélsőséges mennyiségű koronavírus-receptort (Ace-2 enzimet) találtak, és az orrnak pontosan azon a területén, mely a szaglásért felelős. Ez az enzim teszi lehetővé, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

Az eredményeket egyelőre újabb vizsgálatokkal kell alátámasztani – mondta Andrew Lane, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa. „Ha valóban így van, talán legyőzhetjük a fertőzést közvetlenül az orrba adott antivirális terápiával” – emelte ki. (MTI/dpa)

Legnépszerűbb cikkeink