Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A párizsi egyezmény betartását követeli Greta Thunberg

Létrehozva:

Két évvel az első iskolasztrájk után Greta Thunberg és két társa a The Guardian hasábjain vont mérleget. Mint írja: sok minden történt azóta, de valódi változás nem.

Greta Thunberg , Luisa Neubauer , Anuna De Wever és Charlier Adélaïde jegyzik azt a publicisztikát amely a Greta Thunberg nevével fémjelzett mozgalom elmúlt két évét elemzik. Mint írják: rengeteg gyűlést tarthatunk, ha nincsen foganatja.

“Visszatekintve, sok minden történt. Sok millió ember ment az utcára, hogy csatlakozzon az éghajlati és környezeti igazságosságért folytatott évtizedes küzdelemhez és 2019. november 28-án az Európai Parlament kihirdette „éghajlati és környezeti válsághelyzetet”. Ugyanakkora az elmúlt két évben, az emberiség továbbra is kibocsátott több mint 80 gigatonna széndioxidot, a természeti katasztrófák állandóak maradtak: tűzvész, hőhullámok, áradások, hurrikánok, viharok, apermafroszt és a gleccserek olvadása, az egész ökoszisztéma összeomlása. Sok élet elveszett és sok egzisztencia dőlt össze. És csak a legelején vagyunk a katasztrófának” – írják Greta Thunberg és társai.

Mint írják, a napokban találkoznak Angela Merkellel és fel fogják hívni a figyelmét Európa felelősségére, mivel jelenleg Németország tölti be az Európai Tanács soros elnökségét. “Az EU és az Egyesült Királyság a történelmi halmozódó globális kibocsátások 22 százlékáért felel, az Egyesült Államok csak a második. Erkölcstelen, hogy azok az országok szenvedjenek először és leginkább, amelyek a legkevésbé tehetők felelőssé a problémáért.”

“Megértjük, hogy a világ bonyolult, és hogy az, amit kérünk, nem könnyű, vagy irreálisnak tűnhet. Viszont sokkal irreálisabb abban hinni, hogy a társadalmak képesek lennének túlélni a globális felmelegedést, amely felé tartunk” – írják a szerzők, akik a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény betartását sürgetik.

Legnépszerűbb cikkeink