Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tiltakoznak a fehérorosz sportolók, köztük olimpiai érmesek is

Létrehozva:

A fehérorosz sportélet több mint száz képviselője, köztük olimpiai érmesek írták alá azt a nyílt levelet, amelyben az Alekszandr Lukasenko által megnyert elnökválasztás eredményének érvénytelenítésére szólítanak fel – adta hírül az olimpiai sportágakra szakosodott insidethegames.biz.

A tiltakozók a széles körben vitatott végeredmény miatt kilátásba helyezték, hogy megtagadják az ország képviseletét a nemzeti válogatottakban. Az aláírók szerint az elnökválasztási eredményeket meghamisították, és kategorikusan elítélik „a biztonsági erők által a békésen tiltakozó polgárok elleni durva erőszak megnyilvánulását” – áll a levélben. Az új választásokat követelő élsportolók – köztük Alekszandra Pankina olimpiai bronzérmes evezős – álláspontjukról tájékoztatják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a nemzetközi sportági szövetségeket.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések, mivel a tiltakozók szerint az 1994 óta hatalmon levő Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.
(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink