Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Európa Tanács: Oroszország tegye nyilvánosabbá jogalkotási folyamatait

Létrehozva:

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői szerint Oroszországnak átláthatóbbá kell tennie jogalkotási folyamatait.

A szervezet Korrupcióellenes Államok Csoportjának (GRECO) bizottsága legfrissebb jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz parlamentben a törvénytervezetek nyilvános megvitatása kell, hogy normává váljon. A szakértői testület továbbá ajánlja azt is, hogy a parlamenti ülések kapjanak nagyobb médianyilvánosságot, a sajtóakkreditációs folyamatok rövidüljenek le, valamint az akkreditáció esetleges megtagadásának okai legyenek kivizsgálhatók.

A jelentés szerint, a szakbizottság ajánlásainak végrehajtása terén Oroszország, általában nézve haladást ért el: a 22 javaslatból eddig kilencet tejes mértékben, további kilencet részben hajtottak végre, négy ajánlás terén viszont nem történt előrelépés.

A szövetségi parlament két háza, az Állami Duma és a Szövetségi Tanács például az ajándékok elfogadásának rendjére vonatkozó irányelveket vezetett be, továbbá haladást értek el az igazságszolgáltatási korrupció leküzdésének terén. A szakbizottság azonban felhívta a figyelmet, hogy a konkrét eredmények még függőben vannak.

A szakértők úgy vélik továbbá, hogy az ügyészségnél a külső jelentkezők munkaerő-felvételi folyamata átláthatóbbá vált, ugyanakkor az ügyek kirendelésénél nagyobb áttekinthetőségre van szükség.
(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink