Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A fehérorosz ellenzéki vezér átvenné a hatalmat

Létrehozva:

A rendvédelmi erőknek azt ígérte, hogy ha átállnak az ő oldalára, akkor az eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek. 

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn a YouTube-on közzétett videóüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot.

Az üzenetében a jelenleg Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt szorgalmazta, hogy teremtsék meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételeit.

Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

Vasárnap kormánypárti és ellenzéki tüntetés is volt Minszkben. Előbbin ezrek, utóbbin tízezrek vettek részt. Az ellenzéki tömegmegmozdulás Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb ilyen tiltakozása volt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök egyszerűen elcsalta az egy héttel korábban tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80 százalékát kapta.

Hétfőre a tiltakozás a társadalom olyan rétegeit is elérte, amelyek többnyire lojálisak a hatalomhoz. Állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, az állami tévé több munkatársa és egy nagykövet is kiállt a változást követelők mellett.

Legnépszerűbb cikkeink