Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Meghalt Mercedes Barcha, Gabriel García Márquez özvegye

Létrehozva:

Forrás: Twitter

A Nobel-díjas kolumbiai író azt írta róla, ő tette lehetővé fő műve, a Száz év magány megírását.

Mercedes Barcha szombaton halt meg Mexikóban, Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai író özvegye volt. 

„Nagy szomorúsággal értesültem Mercedes Barcha haláláról. Mély együttérzésünket fejezzük ki” – írta a hírről beszámoló Alejandra Frausto, a mexikói Kulturális és Művészeti Tanács vezetője a Twitteren.

Barcha 1958-ban házasodott össze az íróval, a nehéz években ő gondoskodott a pár pénzügyeiről, míg Márquez az írásnak élt. A művész azt írta róla, ő tette lehetővé fő műve, a Száz év magány megírását. Az asszony 87 évet élt.

Az özvegy halálának okát hivatalosan nem közölték, a kolumbiai média szerint légzőszervi betegséggel küzdött.

A kolumbiai Aracatacában 1927-ben született Gabriel García Márquez feleségével együtt 1961-ben költözött Mexikóba, ahol 2014-ben hunyt el. 1982-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki a Száz év magány című regénye miatt.

Kolumbia elnöke, Ivan Duque részvétét fejezte ki Mercedes Barcha családjának. A latin-amerikai művészet és kultúra kiemelkedő alakjai megemlékeztek arról, hogy Barcha élethosszig tartó társa és múzsája volt a minden idők legfontosabb spanyol nyelvű írójának tartott szerzőnek. 

Barchát a pár két fia, Gonzalo és Rodrigo gyászolja.

No Title

Con mucha tristeza me entero de la muerte de Mercedes Barcha, mujer tenaz y generosa. Cómplice indiscutible de Gabo, madre de Rodrigo y Gonzalo. Nuestro más sentido pésame, vuelan mariposas amarillas. pic.twitter.com/38chZB0BLQ

 

Legnépszerűbb cikkeink