Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Viharos széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók

Létrehozva:

Zivatarveszély miatt több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki csütörtökön kora este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az érintett területeken a következő órákban kárt okozó széllel, villámlással, jégesővel kísért heves zivatarok várhatók.

  • A veszélyjelzésük szerint még csütörtökön további másodfokú riasztásokat adhatnak ki Vas, Zala és Somogy megyében.
  • Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyében.
  • Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: előbb az Alpokalján, Kisalföldön megjelenő zivatarok csütörtökön késő estétől már a Dunántúl nagyobb részére is átterjedhetnek. Este kisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében is előfordulhat zivatar. A zivatarokhoz helyenként (30 milliméter körüli, de akár 40-50 milliméternél is több csapadékkal) felhőszakadás, jégeső és viharos (60-80 kilométer/óra körüli) szél társulhat. Főként a késő esti órákban délnyugaton, nyugaton olyan heves zivatarok is lehetnek, amelyeknél a széllökések a 80 kilométer/órát is meghaladhatják.
Pénteken az északkeleti területeket leszámítva több helyen fordulhat elő zivatar, azonban északkeleten sem teljesen kizárt – tették hozzá.

Korábban a meteorológiai szolgálat országos, középtávú előrejelzésében azt közölte: pénteken és szombaton országszerte, míg vasárnap szórványosan várható csapadék. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink