Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pest megyére is kiadták a narancs riasztást ónos eső veszélye miatt

Létrehozva:

Ónos eső veszélye miatt keddre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Veszélyjelzésükben azt írták, éjfél körül egy front csapadékzónája érkezik ónos esővel, amely északnyugat felől halad délkelet felé.

A csapadékzónából kedd kora délelőttig az északkeleti vármegyék kivételével nagy területen várható ónos eső, amelynek mennyisége döntően 1 milliméter alatt lesz, de Fejér, Pest és Veszprém vármegyében vastagabb jégpáncél is képződhet.

A meteorológiai szolgálat ezért keddre a három vármegye területére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki, ezekben többórás ónos eső várható, amelynek mennyisége meghaladhatja az 1 milliméternyit.

A többi vármegyére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével – pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge ónos eső veszélye miatt.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.01.23. kedd éjfélig:

KÖD

A Dunától keletre eső területeken tartósabban sűrű (zúzmarás) ködös területek is előfordulnak, amelyekből néhol szemcsés hó, ónos szitálás is előfordulhat. Várhatóan a délelőtti óráktól több helyen javulni kezdenek a látási viszonyok, de tartósabban ködös területek később is előfordulhatnak.

ÓNOS ESŐ

Az éjféli órák környékén egy okklúziós front csapadékzónája érkezik, amely északnyugat felől halad délkelet felé. A csapadékzónából kedd kora délelőttig az északkeleti megyék kivételével nagy területen várható ónos eső. Mennyisége döntően 1 mm alatt alakul, de kiemelten Veszprém, Fejér és Pest megyékben ennél vastagabb jégpáncél is képződhet.

Megjegyzés: Az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúlon hajnaltól a déli órákig gyenge havazás várható, melyből lepel-1 cm, de lokálisan ennél nagyobb (~2-3 cm) hóréteg is kialakulhat.

Az ónos eső vagy ólmos eső vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből álló csapadékfajta, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Magyarországon a HungaroMet Nonprofit Zrt. veszélyjelző rendszere figyelmeztető előrejelzést és riasztást ad ki, az ónos eső bekövetkezés előtt általában fél–három órával, második lépcsőben pedig figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztást is kiad.

(Forrás: Wikipedia)

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Freepik)

Legnépszerűbb cikkeink