Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már az utcán tartózkodásért is beviszik a minszki tüntetőket

Létrehozva:

Eddig 5000 embert tartóztattak le, továbbra is akadozik az internet Fehéroroszországban.

Harmadik napja folytatódnak a tüntetések a fehéroroszországi választási eredmények miatt. A hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka több mint 80 százalékos eredménnyel nyert, az ellenzék vezető jelöltje, Szvetlana Cihanouszkaja viszont nem fogadta el az eredményt, és Litvániába menekült.

A rohamrendőrök könnygázzal, gumilövedékekkel és fénygránátokkal oszlatták szét a tömeget. A Radio Free Europe szerint a hatóságok kijárási tilalmat kényszerítettek ki Minszkben, letartóztatták azokat, akik az utcán tartózkodtak, sőt, néhány sofőrt is, és a tömegközlekedést is korlátozták. A pajzzsal és gumibottal felszerelt rendőrök tüntetők mellett újságírókra is rátámadtak. Voltak, akik a hétfőn elhunyt tüntetőről szerettek volna megemlékezni a Puskin metróállomásnál, de közülük is sokakat letartóztattak.

Vízágyúval oszlatják az ellenzéki tüntetõket Minszkben 2020. augusztus 9-én / Fotó: MTI/AP

A kedd éjszakai tüntetés kisebbnek tűnt, mint az előző két éjjel, amikor több tízezren gyűltek össze a fehérorosz városok utcáin. Ez annak is köszönhető, hogy kedden nem egy helyre csoportosultak a tüntetők, hanem Minszk több pontján demonstráltak, hogy megnehezítsék a hatóságok dolgát. Az internet továbbra is nehezen elérhető az országban, ezért a tüntetőknek nehezebb volt tájékozódni arról, hol gyülekezzenek.

A zavargások során eddig több mint 5000 tüntetőt tartóztattak le, 200 ember került kórházba, egy ember pedig meghalt, amikor felrobbant a kezében egy robbanószerkezet.

Legnépszerűbb cikkeink