Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tíz évre ítéltek az Iráni-Osztrák baráti társaság vezetőjét kémkedésért

Létrehozva:

Forrás: Pxfuel.com

Brit, német és izraeli állampolgárokat is letartóztattak Iránban, kémkedéssel vádolják őket.

Katonai, nukleáris és egészségügyi információkat átadásával vádolják Masud Mosahebet, az Iráni-Osztrák baráti társaság vezetőjét. Mosahebet 10 év börtönre ítélték Iránban – írja a Radio Free Europe.

A bíróság szóvivője, Gholamhossein Esmaili szerint Mosaheb a német és izraeli titkosszolgálatoknak adott át érzékeny információkat. Az osztrák Kurier napilap szerint a 73 éves vezetőt már tavaly januárban letartóztatták, amikor egy egészségügyi projekt delegációját vezette Iránban. Az osztrák külügyminisztérium nem tudja elérni Mosahebet, mert Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot, a kettős állampolgárokat az iráni törvények szerint bírálja el.

A szóvivő azt is elmondta, hogy Shahram Shirkhani is 10 éves börtönbüntetésre számíthat, ő a vád szerint a brit titkosszolgálatnak dolgozott, és a központi bankhoz tartozó szerződésekről, valamint a védelmi minisztériumból szivárogtathatott ki érzékeny információkat. További öt embert is letartóztattak, őket egyelőre nem nevezték meg, és a rájuk kiszabott ítéletet sem hozták nyilvánosságra.

Iránban nem ritka hogy, halálbüntetéssel sújtják azokat, akiket kémkedésért ítélnek el.

Legnépszerűbb cikkeink