Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Akár teljesen lezárhatják a La Manche csatornát

Létrehozva:

Kép forrása: Gary Perkin / Shutterstock

A britek szerint a francia hatóságok jó munkát végeznek, de nem eléggé.

A La Manche csatorna teljes lezárásáról egyeztetett a brit bevándorlásügyi miniszter kedden Párizsban – írja az MTI. Chris Phelp elmondta: átfogó cselekvési tervet dolgoznak ki francia hivatali partnereivel. A brit minisztert elkísérte Dan O’Mahoney megbízott parancsnok, a nemrégiben kinevezett főtiszt jövő héten visszatér Franciaországba, hogy folytassa a tárgyalásokat.

Augusztus első tíz napjában már csaknem 700 bevándorló érte el a brit partokat Franciaország felől a 33 kilométeres tengeri átkelőn; a múlt héten volt olyan nap, amikor 235-en érkeztek. Phelp ugyanakkor méltatta a francia hatóságokat, amelyek szerinte nagyszerű munkát végeznek, idén több mint ezer embert tartóztattak fel.

London és Párizs eddig is számos megállapodást dolgozott ki, hogy megállítsa a menekültáradatot. Július elején egyeztek meg arról, hogy megosztják egymással az embercsempész-hálózatokról szóló hírszerzési értesüléseket. A brit hatóságok már évekkel ezelőtt járőrözni kezdtek, Calaisban és környékén, a brit kormányzat pénzzel is segíti a francia határőrséget.

Az eddigi erőfeszítések zöme ugyanakkor arra irányult, hogy az Angliába vágyókat Calais és Dunkerque környékén fogják el, még azelőtt, hogy felkapaszkodnának a Csalagúton átkelő vonatokra, vagy komppal átkelő teherautókra. Sokan viszont tengeri útra egyébként alkalmatlan, egészen kis csónakokon jutnak át Anglia partjaihoz, gyakran gumicsónakon vagy kajakon. Tavaly több mint 2700-an választották ezt a módszert, több mint négyszer annyian, mint 2018-ban. Idén csak az első hét hónapban 4200-an próbálkoztak csónakokkal.

 

Legnépszerűbb cikkeink