Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sokan inkább gyalog közlekednek a járvány miatt

Létrehozva:

Van különbség a korosztályok és a végzettségek között is. 

A budapestiek 66 százaléka a járvány miatt ritkábban használja a tömegközlekedési eszközöket, mint a pandémia időszaka előtt – ez derült ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

A részletekből kiderül, hogy a megkérdezettek 32 százaléka inkább autóba pattan, ha megy valahová, 19 százalék pedig sűrűbben közlekedik biciklivel, mint korábban. A válaszadók 41 százaléka inkább gyalog járja a várost.

A tömegközlekedési eszközöket kerülők közül a diplomások vannak többen 76 százaléka, az érettségivel rendelkezők 64 százaléka kerüli a tömegközlekedést, ha teheti. A felmérés szerint a szakmunkások 50 százaléka, a legfeljebb nyolc osztályt végzettek 64 százaléka ritkította az utazás ezen formáját.

Ehhez képest gyakrabban ül személygépkocsiba a diplomások negyven, az érettségizettek 35, a szakmunkások 23, a nyolc osztályt végzettek 19 százaléka. A megkérdezettek diplomások 43, az érettségizettek 44, a szakmunkások 29, az általános iskolai végzettséggel bírók 39 százaléka döntött úgy, hogy a járványveszély miatt többet fognak gyalog közlekedni.

A korcsoportos bontás szerint a hatvan felettiek 68 százaléka, a 45-59 év közöttiek 58, a 30-44 év közöttiek 61, a 18 és 29 év közöttiek 74 százaléka ritkábban ül tömegközlekedési eszközre a járvány kirobbanása óta.

Az összes megkérdezett 64 százaléka úgy tapasztalta, hogy kevesebben használják a tömegközlekedési eszközöket a koronavírus elterjedése óta, 29 százalék szerint ugyanakkor ritkult is a járatsűrűség (64 százalék szerint ez nem igaz).

Legnépszerűbb cikkeink