Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Karácsony: Az idősotthonok és a kórházak védelme kulcsfontosságú a második hullámnál

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland

A főpolgármester szerint nem politikai vitákra, vagy látványakciókra van szükség hanem pontos tájékoztatásra és a fenntartók közötti együttműködésre, hogy sikeres vegyük a második hullám elleni védekezést. 

Karácsony Gergely Facebook bejegyzésében azt írja, hogy a koronavírus második hulláma aligha elkerülhető, és inkább készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat.

„A felkészülés és a védekezés első számú felelőse továbbra is a kormány. Látom, olvasom a kommunikációjukat bevetési egységekről, katonai hadgyakorlatról, „sci-fibe illő” akciókról, és újra előkerült a már unalomig ismert migránsozás is. Mi a fővárosban inkább az aprómunkában, a tapasztalatok szisztematikus feltárásában, a tán kevésbé látványos, de mindenképpen hasznos intézkedésekben hiszünk.” – írta a főpolgármester. Hozzátette, hogy az első hullám tapasztalatai szerint az idősotthonok védelme kiemelt feladat. Mint fogalmaz ezt májusban a Budapest Restart programban kezdeményezte is, méghozzá például a szabályok felülvizsgálatával.

„A felvetésre az érintettek fülük botját nem mozgatták, nekiláttunk hát magunk. Szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét. Tartalékot képeztünk a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is. A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adtam ki a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek – ezt a dokumentumot most nyilvánosságra hozzuk. Az abban foglaltak teljesítése folyamatos, miként a teljesítés ellenőrzése is, a Városháza és az idősotthonok szakmai stábjai közötti kapcsolat rendszeres. Ennek az utasításnak a végrehajtása nem old meg minden problémát – a szociális szféra évtizedes munkaerőhiánya például átfogó kormányzati intézkedést igényelne -, de segíti a felkészülést, hiszen ez a felelősségünk.”

Mint fogalmaz, egyik ellátásra szoruló idős embert, sem a rokonait nem érdekli, hogy ki a fenntartó, csupán az a fontos, hogy megfelelő-e a védekezés és a második hullámra.

„Továbbra is fontos lenne az együttműködés, az egységes protokoll kialakítása. Mi készen állunk erre az együttműködésre, szívesen segítünk is az államnak, az egyházaknak és a magánintézményeknek. Erről is küldök levelet Kásler miniszternek és Müller Cecília tisztifőorvos-asszonynak.”

A bejegyzésben Karácsony a kórházakról is szót ejtett, ugyanis szerinte kulcsfontosságú lenne kórházi fertőzések megakadályozása.

„A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek nagyjából egyharmada kórházban kapta el a vírust, és egészen letaglózó az a pár héttel ezelőtt közölt szám, hogy az áldozatok közel fele a kórházi fertőzés miatt hunyt el koronavírusban. Köztudomású, hogy az idősotthonok lakói gyakran szorulnak kórházi kezelésre, az ő védelmüket tehát a kórházakban is biztosítani kell. (…) A Kásler miniszternek és Müller Cecíliának a napokban kézbesítendő levélben tájékoztatást kérek arról is, mit és hogyan tesz a kormány a kórházi fertőzések megakadályozása érdekében. Ez a tájékoztatás közérdek, az információ is minden magyarra tartozik.”

Security Check Required

No Description

 

Legnépszerűbb cikkeink