Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus: Új-Zélandon száz napja nem regisztrálták közösségi terjedést

Létrehozva:

A szigetországban eddig 1569 fertőzöttet regisztráltak, a jelenleg is aktív fertőzöttek mindegyikét még a határon szűrték ki. 

Új-Zélandon száz napja nem regisztrálták az új típusú koronavírus közösségi terjedésének esetét, vagyis amikor a fertőző személy kiléte pontosan nem állapítható meg. Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató szerint ünneplésre méltó mérföldkőhöz érkeztek, ugyanakkor éberségre intette az új-zélandiakat.

„Láthattuk a tengerentúlon, hogy milyen gyorsan képes ismét felbukkanni és elterjedni a vírus olyan térségekben, ahol korábban sikerült megfékezni, késznek kell lennünk arra, hogy gyorsan felszámoljuk a jövőben jelentkező eseteket Új-Zélandon” – hangsúlyozta Bloomfield.

„Az ötmilliós csapat minden tagja szerepet játszik ebben” – utalt az egészségügyi főigazgató a szigetország lakosaira. Új-Zélandon jelenleg 23 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, mindegyiküket a határon szűrték ki és így el lettek különítve.

A koronavírus első behurcolt esetét február 26-án jelentették, a közösségi terjedés utolsó ismert esetét pedig május 1-jén.

Új-Zéland március 25-én országos karantént vezetett be, az üzleteket, iskolákat bezárták, a lakosokat pedig otthonmaradásra szólították fel, március 29-én az ország lezárta a határait a külföldiek előtt, csak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők és saját állampolgárai utazhattak be. Öt héttel később óvatosan elkezdték feloldani a szigorításokat. Mostanra lényegében csak a határzár maradt érvényben.

Új-Zélandon eddig 1569 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 22-en hunytak el a kórban. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink