Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Demokraták ellen emeltek vádat Hongkongban a Tienanmen-téri vérengzés évfordulóján rendezett megemlékezés miatt

Létrehozva:

Hivatalosan a koronavírus-szabályok megsértése miatt.

A demokráciapárti mozgalom huszonöt tagja ellen emeltek vádat csütörtökön Hongkongban amiatt, hogy részt vettek a pekingi Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulója alkalmából június elején engedély nélkül rendezett tüntetésen.

A megmozdulást a hatóságok hivatalosan a koronavírus-járványra hivatkozva tiltották be. A vádlottak között a demokráciapárti mozgalom több neves alakja is szerepel, így Joshua Wong, a 2014-es „esernyős forradalom” egyik vezéralakja, és Jimmy Lai hongkongi médiamogul. A vád alapja az, hogy „szándékosan részt vettek engedély nélküli gyülekezéseken”. Li Csuk-jant, a Hongkongi Szövetség a Kínai Hazafias Demokratikus Mozgalmak Támogatására nevű civilszervezet elnökét a júniusi megmozdulás szervezőjeként vonják büntetőjogi felelősségre. Ez a szervezet 1990 óta szervezi a megemlékezéseket a Tienanmen téri eseményekről

Harminc év óta először nem adott engedélyt a hongkongi rendőrség a gyertyás virrasztás megtartására, amelyet a pekingi Tienanmen téri tüntetés vérbe fojtásának évfordulója alkalmából rendeznek minden évben. A hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és gyülekezési szabályokra hivatkoztak, amelyek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek közterületen. Csuk-jan a tiltó döntés után felszólította az embereket, hogy egyénileg gyújtsanak gyertyát, és emlékezzenek meg néma csenddel az 1989 nyarán történtekről.

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze június 4-én az évfordulón Hongkongban, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek az elfojtott diáktüntetés halálos áldozataira. Helyszíni tudósítások akkor arról számoltak be, hogy többen elkezdték lebontani a park köré vont korlátokat, majd egy nagyobb csoport behatolt a területre, ahol gyertyával a kézben, védőmaszkot viselve különböző szlogeneket skandáltak Hongkong felszabadításáról. A rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a demonstrálókat a Mong Kok negyedben, ahol több százan vonultak utcára, és egyesek úttorlaszokat állítottak fel. Többeket őrizetbe vettek.

A járványt legtöbben csak ürügynek tartották a betiltására, a közvélekedés szerint egyértelműen politikai okok állnak a háttérben.

1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés június elején rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink