Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lemondott a libanoni külügyminiszter

Létrehozva:

Szerinte a hajó már elkezdett süllyedni, és Libanon hamarosan bukott állammá válik. 

Nassif Hitti libanoni külügyminiszter hétfőn közleményben bejelentette, hogy lemond tisztségéről, mert a kormánynak nincs egyértelmű elképzelése Libanon jövőjéről, és hiányzik belőle a valódi hajlandóság a nemzetközi közösség által követelt szerkezeti reformok életbe léptetésére. Mint mondta döntése nem volt könnyű, de semmilyen kormányzati tisztség nem ér annyit, hogy feladja elveit.

Szerinte Libanon megindult egy lejtőn, aminek a vége az lehet, hogy „bukott állammá” válik. Hitti biztatta politikustársait, hogy fogjanak össze a nemzet érdekében. „Különben a hajó elsüllyed, és mindenkit magával ránt a mélybe” – tette hozzá.

Helyi médiaértesülések szerint az sem tetszett Hittinek, hogy Hasszán Diáb kormányfő bírálta a múlt hónapban Bejrútba látogató Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert, aki szerinte semmi újat sem mondott libanoni tartózkodása során, és nem tájékoztatták megfelelően a bejrúti kormány által életbe léptetett reformokról.

A karrierdiplomata Hittit januárban nevezték ki a külügyi tárca élére. Egyelőre nem tudni, Diáb hogyan fogadja majd lemondását.

Libanon súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van, az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet. A közel-keleti országban az államadósság mértéke eléri a bruttó hazai termék (GDP) 170 százalékát, miközben a munkanélküliség, a szegénység és az infláció emelkedik. Bejrút március elején fizetésképtelenséget jelentett. A kormány tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az összeomlás elkerülése végett, de eddig nem léptette életbe a külföldi hitelezők által elvárt szerkezeti reformokat. (MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink